Oldalak

2009/05/19

Lea: Hogyan fejleszthetném a szókincsemet?

A szókincs fejlesztésének egyik legjobb módja az olvasás. Nem csak a szókincset fejleszti, hanem közvetve mind a négy alapkészséget: a szövegértést, íráskészséget, beszédkészséget, sőt a hallás utáni értést is!
Az angol anyanyelvűeknek írott könyvek megértése azonban a tanulók többségének gondot okoz. Ezért találták ki az ún. graded reader könyveket, aminek a lényege, hogy nyelvtanulóknak íródtak a szókincs, nyelvtudás különböző szintjeit figyelembe véve. A különböző szinteket valamilyen kódolás jelzi (pl. stage 1, stage 2, stb.) Igyekeznek érdekes témákat feldolgozni hogy motiválják a nyelvtanulókat az olvasásra. Elérhetők híres szépirodalmi művek különböző szintekre "lebutított" változatai is. Olyanok is vannak, amik a megértést ellenőrző feladatokkal vannak ellátva.

Milyen szintet válassz?
A lényeg, hogy könnyedén tudd olvasni. Ha túl nehezet választasz, hamar fel fogod adni. Ha túl könnyű, az nem baj, talán az elején jól is jön a sikerélmény. De azért lassan és fokozatosan lépj tovább, ha igazán szeretnél fejlődni!
Íme egy példa a legkönnyebb szintre (Funnybones) :

Hol juthatsz hozzá?
Megvenni nem annyira érdemes őket, inkább keress fel egy könyvtárt. Általában az iskolai könyvtárakban is található legalább néhány példány.

Ha körül szeretnél nézni, milyen olvasnivalók vannak a piacon, nézd meg az oldalsávon található e-boltom kínálatát. Itt külön kategóriákba gyűjtöttem a könnyű, a közepes és a nehezebb olvasmányokat. (A kategóriák a jobb felső sarokban válthatók.) Nézz körül, és ha találsz kedvedre valót, rendelj belőlük. (Nem drágább, mint más bolt ...)

Jó olvasást!

Még több   olvasás      szókincsfejlesztés

Nincsenek megjegyzések: