Oldalak

2009/05/03

Tanuljunk dalszöveggel!

Ahogy ígértem, a továbbiakban olyan módszereket fogok bemutatni, amikkel szórakozás lehet a nyelvtanulás. Itt az a legfontosabb, hogy mindenki olyat válasszon, amit tényleg örömmel csinál, amihez nem szükséges akkora nekibuzdulás, ami magában rejti a veszélyt, hogy megmarad az elhatározás szintjén...

Elsőnek jöjjön a kedvencem, ami annak idején az angol tanulásom legfőbb motivációja volt: a dalszövegek.

Szinte mindenkinek vannak angol nyelvű kedvenc számai, amiket szívesen dúdolgat. Viszonylag kevés erőfeszítéssel elérhetjük, hogy ne csak a dallamát, hanem a szövegét is tudjuk énekelni! Az internet segítségével gyerekjáték a dalszövegekhez hozzáférni: írjuk be a szám címét és/vagy előadóját + a "lyrics" szót a keresőbe, és már jönnek is a találatok.

Értelmezzük a szöveget: tudjuk meg, miről szól, mit jelentenek az egyes mondatok. Ha ezután még rengetegszer meghallgatjuk, sőt énekelgetjük kedvenc számunkat (ami az igazi kedvenceknél nem nagy fáradság), sokszorosan többet ér, mintha bemagolnánk egy minta szöveget valamilyen tankönyvből!!! A mondatszerkezetek, szófordulatok így nem egy-két hétre, hanem egy életre rögzülnek!!!

Lelkes embertársaink néhány népszerű zeneszámhoz karaoke-támogatást is készítettek a youtube-ra: a zenével együtt látjuk a szöveget és énekelhetünk kedvünkre. Példának itt a Massive Attack Teardrop c. száma, de mindenki rákereshet a kedvencére a Youtube-on.



Mit tegyél, ha sok a szleng?

Nincsenek megjegyzések: