Oldalak

2009/04/27

Lea: Nincs energiám a rendszerezett tanuláshoz. Biztosan van más módszer is. Végül is a kisgyerekek se tankönyvből tanulnak beszélni ...


Tea:
Jó és rossz hírem is van számodra, Lea.

Kezdem a jóval: valóban, rengeteg módja van a strukturálatlan nyelvtanulásnak is. Sőt: igazából a legjobb eredményt akkor éri el a nyelvtanuló, ha nem csak az angol nyelvkönyvében találkozik a nyelvvel.

A rossz hír: az a tapasztalatom, hogy a kizárólag redszertelenül felszedett nyelvtudás ritkán válik önmagában aktív nyelvtudássá. Rengeteg passzív nyelvtudásra lehet szert tenni számítógépes játékokkal, zenehallgatással, filmnézéssel, stb, ami nagyon gyorsan megtalálja a helyét, mihelyst az illető nekiáll redszerezetten is tanulni - enélkül azonban kevés esetben jut el oda a nyelvtanuló, hogy mondanivalóját viszonylag pontosan meg tudja fogalmazni idegen nyelven.
Ez alól természetesen kivételt képez az a szerencsés eset, ha valaki anyanyelvű beszélőkkel van körülvéve. Ilyenkor tényleg majdnem úgy lehet tanulni az idegen nyelvet, mint a kisgyerekek az anyanyelvüket: tapasztalat útján.

A továbbiakban igyekszem többféle módszert is bemutatni, amikkel szórakozva fejleszthetjük nyelvtudásunkat.

Nyelvtanulás játékokkal
Nyelvtanulás dalszöveggel
Nyelvgyakorlás online

Nincsenek megjegyzések: